Cine a inventat motocicleta? Cu siguranță aceasta este una dintre primele întrebări pe care și le va pune orice împătimit al acestui vehicul motorizat cu două roți care, în anul 2021, a ajuns să dezvolte viteze la care nici nu visau sau îndrăzneau să se gândească toți cei care au inventat acest mijloc de deplasare.

Răspunsul la întrebarea din titlul acestui articol continuă să nască numeroase controverse și contradicții în lumea pasionaților de motociclete. Unii susțin că americanul Sylvester Toward Roper a creat, în anul 1869, primul prototip al acestui mijloc de deplasare pe două (sau trei) roți. Yanke-ul originar din Roxbury (Massachusetts) a alimentat un velociped cu un motor cilindru twin cu abur care avea și un cazan cu cărbune între roți.

Mulți alții sunt convinși că prima motocicletă ”s-a născut” în anul 1885 grație lui Gottlieb Daimler, inginerul german care, în ziua de 29 august, a prezentat la atelierul său un cărucior cu două roți special conceput și cu un motor pe gaz instalat pe el.

Din această ”cursă” pentru titlul de creator al primei motociclete nu poate lipsi nici Pierre Michaux, fiul unui fierar din Paris, care, în anul 1897, a atașat la un velociped un mic motor cu aburi. Pierre Michaux a intrat, la vremea respectivă, într-un scandal cu unul dintre angajații tatălui său pe nume Pierre Lallement, acesta din urmă susținând că el ar fi inventat prototipul mult mai devreme, în 1863, și că a aplicat pentru primul brevet bicicleta în 1866 cu US Patent Office.

Dintre acești pioneri nu putea lipsi nici americanul Lucius Copeland din Phoenix (Arizona), cel care a creat un mic cazan cu abur care duce la fabricarea primei motociclete de succes, care a avut trei roți.

În loc de concluzie, putem spune că ideea și prototipul a fost dezvoltat de mai mulți inventatori din Europa și America, care trăiau în aceeași perioadă de timp, iar acest lucru face aproape imposibil găsirea unui răspuns 100% precis la întrebarea: cine a inventat motocicleta? Însă chiar și în absența unui răspuns sigur un lucru este cert, Gottlieb Daimler și Wilhelm Maybach au devenit oficial autorii primei motociclete patentate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *